The Bats

The Bats
Biography

The BEATLES bestond al – en dus werden in deze naam een aantal letters weggelaten. Zo ontstond in 1964 (tijdens een muziekavond op de KHBS te Apeldoorn) de naam The BATS. Tot voor kort bekend als de oudste schoolband van Nederland, en de enige Nederlandse band die ooit optrad in het voorprogramma van The Rolling Stones!

Helaas zijn twee leden van de band een aantal jaar geleden overleden (Rik Koene en Hans Burghout), waardoor de kwalificatie ‘oudste schoolband’ niet meer precies de lading dekt.

Naast een voorprogramma optreden bij de Rolling Stones in de jaren 60, een eervolle derde plaats tijdens het TV programma RODEO (1967) en in 2005 nog een rechtstreeks live optreden met maar liefst 5 nummers op Radio 2, trad de band regelmatig meerdere malen per weekend op.

Bekende Apeldoorners als Hans Driesten, Rob Methorst, Olav van Woudenberg, Cor Sangers, Harold Piket en Henk Ronner, hebben hun steentje in de jaren ’60 bijgedragen aan de populariteit van de band. De helaas te vroeg overleden Ed Politiek was toen manager.

Op dit moment (2012) zijn alleen Marco Dammers (zang) en Ruud Wegman (leadgitaar en harmonica) over van de originele Bats. Pieter Claus (bas) en Pim Uijtdewilligen (drums) spelen nu alweer 4 jaar bij de band. De (ondergrondse) oefenruimte bevindt zich in Bussum. Ruud Wegman speelde (op bluesharmonica) tevens mee op de laatste CD van de oprichter van The Shadows (Apache) en de laatsts CD van de Engelse sixtiesband The Scorpions (Hello Josephine).

Het repertoire van de BATS (www.thebats.nl) bestaat uit R&B-nummers van: “Oude” Stones, Beatles, Animals, Them, Kinks, Spencer Davis, The Shadows, Cuby & Blizzards, Creedance, John Mayall (Room to move), Eric Clapton, etc, etc…

Video’s

Ervaar het live-geluid van The Bats in onderstaand nummer “Route’66″