Guus Essers Quartet

Guus Essers Quartet
Biography

Guus en Cees Essers hebben de band in de huidige vorm opgezet in de loop van de jaren ‘90. De broers spelen inmiddels al lange tijd samen. Hun speelervaring vloeide aanvankelijk voort uit de onvermijdelijke schoolbandjes, gospelkoorcombo’s en studentenorkesten. Wat later speelden ze samen zowel als apart in regionale en nationale popgroepen, aanvankelijk in Nederland, doch gaandeweg ook in verschillende buitenlanden, zowel binnen als buiten Europa, waaronder in de VS.

Na verloop van tijd volgde de overstap naar het nederlandse musicalcircuit. Daarbij waren met name enkele jaren bij de Nederlandse rockmusical Hair zowel opwindend als erg leerzaam. In de daarop volgende periode speelden Cees en Guus in hoofdzaak als studio- en sessiemuzikanten. In die tijd waren het begeleiden van artiesten, inspelen van plaatopnamen, meewerken aan radio-uitzendingen, invallen en het verzorgen van schoolconcerten regelmatige muzikale werkzaamheden. Samen met collega-studenten van de opleiding Lichte Muziek in ZwolIe werd het begin van de huidige bandformule ontwikkeld.

Na het conservatorium volgden intensieve jaren van optreden, lesgeven, muziekjournalistiek en verder studeren. In deze tijd heeft de band ook ruim tien jaar in verschillende samenstellingen meegewerkt aan radio-uitzendingen, onder meer bij de AVRO, de NOS en bij het NCRV-programma Losvast.

Alle meewerkende musici naast Guus en Cees volgden eveneens een muziekvakopleiding. De meesten geven naast de optredens ook les in hun eigen muziekpraktijk, op muziekscholen of als hoofdvakdocent aan het conservatorium. Daarnaast speelt vrijwel iedereen ook op andere manieren, zoals in het theater- en musicalseizoen in programma’s van bv. Margriet Eshuis, Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw en in grote producties als The Lion King, Phantom of the Opera, De 3 Musketiers en Chicago. In de huidge opzet bestaat de band in samenwerking met een aantal vaste muzikanten inmiddels zo’n dikke 15 jaar. Het aantal optredens en concerten in al deze jaren is inmiddels de 5000 ruim gepasseerd.

INSTRUMENTEN & GELUID

Stijlvolle muziekverzorging betekent naast een brede repertoire-selectie ook zorgdragen voor kwalitatief goede en betrouwbare instrumenten en apparatuur. De band beschikt over een fraai en omvangrijk instrumentarium. Per optreden bepalen we in overleg met onze opdrachtgevers wat we precies zullen inzetten.

Het geluidsvolume hoeft op geen enkele wijze een probleem te zijn. Bij een voornamelijk akoestisch optreden, bijvoorbeeld met een Duo, Trio of Quartet voor een wat intiemer huiskamerfeest zorgen we voor een absoluut minimum aan versterking. Aan de andere kant willen we, bijvoorbeeld bij een schouwburgpresentatie met een grotere bezetting juist met een evenwichtige en professionele geluidsversterking voor de dag komen.

SPEELPLEZIER

Vanuit onze muzikale ervaring garanderen we onze opdrachtgevers in alle gevallen een flexibele en betrokken bijdrage en een professionele ondersteuning van het feest of het evenement. We vinden muziek maken leuk en we spelen nog altijd volstrekt voor ons plezier.

En: dat plezier delen we graag met anderen …!